Sporák
Akú rúru pri sporáku? Plynovú alebo elektrickú?
Plynová rúra sa vyrába ako sporák v kombinácii s plynovou doskou. Výhodou je finančne menej náročná prevádzka. Hlavnou nevýhodou plynovej rúry pri sporákoch je obmedzená možnosť regulácie teploty, ktorá je prevedená len ventilom obmedzujúcim prívod plynu alebo termostatom napojeným na ventil. Rozmedzie riadenia teploty pre sporák je potom zhruba 150 - 260°C. Sporáky s plynovou rúrou môžu byť vybavené taktiež grilovacím horákom alebo výnimočne elektrickým grilovacím telesom.
Elektrická rúra sa vyrába ako sporák v kombinácii s plynovou, elektrickou platničkou, sklokeramickou alebo indukčnou varnou doskou a ako vstavný spotrebič. V základnom prevedení je vybavená horným a spodným telesom. Sporáky s elektrickou rúrou môžu mať ďalšie vybavenie, ako rôzne typy grilov, ventilátor a zadné kruhové teleso, otočný rožeň atd. Riadenie teploty je možné pomocou elektronických obvodov previesť veľmi presne. Spravidla býva v rozmedzí 50 až 250°C. Sporáky najvyšších modelov umožňujú rúru programovať alebo si v nich možno nechať pripraviť jedlo podľa výrobcom nastavených programov, podľa ktorých sa v potrebnom slede striedajú rôzne spôsoby ohrevu. Nevýhodou je u niektorých modelov sporákov nutnosť prívodu 400V (380V).
Samostatné sporáky
Samostatné sporáky sú lacnejšou a jednoduchšou variantou. Výhodou samostatných sporákov je ich nenáročná inštalácia a jednoduchá výmena starého sporáku za nový. Nevýhodou samostatných sporákov pri ich postavení vedľa kuchynskej linky je tiež vznik medzery medzi sporákom a linkou, ktorá sa zle čistí.
Stránka sa pripravuje. Informácie sú čerpané zo stránok časopisov venujúcich sa bývaniu: pekné bývanie, môj dom, línia, ...
|